Българската банка за развитие (ББР) ще подкрепя хотелиери и ресторантьори с

...
Българската банка за развитие (ББР) ще подкрепя хотелиери и ресторантьори с
Коментари Харесай

ББР представи на бизнеса програма за по-изгодни кредити в туризма

Българската банка за развиване (ББР) ще поддържа хотелиери и ресторантьори с нисколихвени заеми. Това разгласи в понеделник изпълнителният шеф на банката Владимир Георгиев. Заедно с ръководителя на Комисията по туризъм в Народното събрание Илин Димитров той показа във Варна програмата за подкрепяне на сектора. 

Целта на банката е заемите да бъдат оптимално преференциални за кандидатстващите и да покриват колкото може повече благоприятни условия и потребности на сектора. Програмата е с предел от 40 милиона лв., като тя ще работи до привършване на средствата. Хотелиерите могат да аплайват за най-много 750 хиляди лв., а ресторантьорите - за 500 000 лв..

Георгиев посочи, че е очакван и гратисен интервал за кредитополучателите. За ресторантьорите е една година, а за хотелиерите - 18 месеца. Размерът на лихвите ще зависи от кредитния рейтинг на получателя. По думите му значение ще има и обезпечението, което обезпечава кредитополучателят. Кандидатите за заеми би трябвало да показват и финансови разбори плюс прогноза за предстоящите парични потоци. За заем могат да аплайват и хотелиери, затворили по време на пандемията.

Миналогодишният летен сезон бе регистриран като сполучлив за морския ни туризъм. Българите избраха родното море дружно с туристи от Германия, Австрия, Естония, Чехия, Словакия, Русия, Беларус, Израел и Румъния. Статистиката сподели, че записаните 1.2 млн. места за настаняване са били заети в разгара на сезона. Въпреки това ограничаващите ограничения против пандемията не престават да въздействат отрицателно на работещите в бранша само че туризма, регистрират от банката.

Близо 80 % от кредитния портфейл на ББР - към 2 милиарда лв., са в няколко огромни кредитополучатели, сподели още Владимир Георгиев. Изпълнителният шеф на ББР акцентира, че сега новата администрация на банката се пробва да промени тази политика и да се пренасочи към поддръжка на дребни и междинни предприятия, като се обмислят още секторни стратегии, аналогични на тази за туризма.

Проблем е и това, че банката няма клонова мрежа в страната, тъй че всеки кандидатстващ за заем би трябвало да идва до София, добави Георгиев. Според него това е повода да се обмисля дигитализиране на услугите на ББР и предоставяне на опция да се кандидатства за заем по електронен път.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР